Abfindungsbrennereien
Onder andere Duitsland heeft een systeem voor kleine en ambachtelijke stokerijen waarbij zij 'open' kunnen stoken. Zij doen al een aangifte op basis van wat er als grondstof wordt verwerkt. In Frankrijk is een gelijkaardig systeem in voege.
Forfaitaire accijnsheffing
Duitsland heeft voor kleine distilleerderijen een systeem van accijnsheffing dat gebaseerd is op het vermoedelijke alcoholrendement dat een bepaalde grondstof geeft. Het is op deze vermoedelijke hoeveelheid alcohol (zie 'vst-rohstoffliste-2017') dat men accijnzen moet betalen. Haalt men er iets meer uit, dan heeft men geluk gehad, maar gat het fout en heeft men geen (bruikbaar) distillaat dan heeft men pech en moet men toch betalen.
vst-rohstoffliste1_ntywnjqzmw_2017.pdf | |
File Size: | 297 kb |
File Type: |
Aangifte 'inbeslagzetting'
De distillateur doet een aangifte van wat hij in gisting zet (aangifte van 'inbeslagzetting'. Wanneer Douane en Accijnzen (Zoll) onverwachts een bezoek brengt mag er uiteraard niks in gisting staan wat niet is aangegeven.
Stookaangifte
De distillateur doet ook een stookaangifte voor elke stook. Ook hier is er een steekproef-controle door D&A mogelijk.
Rijpings- en productieverliezen
Het nadeel van het forfaitaire systeem is dat er geen ontheffing van accijns mogelijk is voor wat er bijvoorbeeld tijdens vatrijping verdampt. Dit is dan ook de rede dat dergelijke 'Abfindungsbrennereien' vrijwel nooit lang op hout gerijpte distillaten maar meestal blanke eau de vie produceren. Deze distilleerderijen kiezen er voor om 'Verschlussbrennerei' te worden.
Loonstokers
De 'Abfindungsbrennereien' werken ook meestal als loonstoker voor 'Stoffbezitser', meestal fruitboeren of wijnbouwers die onder hun accijnsnummer kunnen laten uitstoken door een loonstoker.