Waarom een nieuwe accijnswet in België
Een vraag die men zich kan stellen is waarom de nieuwe accijnswet er is gekomen. Het antwoord is vrij eenvoudig. De Accijnsadministratie is bang dat ze het te druk krijgen met het controleren. Kleine distillateurs wekelijks gaan bezoeken om vast te stellen dat ze een paar liter alcohol geproduceerd hebben is voor hun niet interessant. Als we onze sterke drank uit het buitenland laten komen ontvangt toch onze staat de accijnzen en daar heeft men eigenlijk geen werk mee.
Maar waarom dan niet voor het Nederlandse of Duitse systeem gekozen? Dat is veel minder werk maar maakt het 'open' distilleren, nodig voor hoogwaardige eau de vie, niet onmogelijk. |
|
Gemakkelijk
Door bij grote distilleerderijen de meetvaten te vervangen door meettoestellen hoeft men niet meer ter plaatse te gaan om de geproduceerde hoeveelheid alcohol vast te stellen. En kleine distillateurs maakt men het bijna onmogelijk om rendabel te zijn of nog maar te kunnen opstarten. Elke distilleerderij minder is minder werk. En de consumenten kopen dan wel geïmporteerde distillaten. Dat is helemaal gemakkelijk want daarop ontvangt men toch de accijnzen. Maar dat men door accijnsverhoging en nieuwe accijnswetgeving niet alleen de distillateurs treft maar ook de schatkist heeft men niet eens in de gaten.
Gebrekkige kennis
Een groot probleem is ook de gebrekkige kennis van het distilleren bij de mensen van Douane en Accijnzen. De ervaren mensen die op pensioen gaan worden vervangen door 'boekhouders' en 'fiscaal deskundigen' die de wet letterlijk toepassen zonder de wettelijk voorziene uitzonderingen toe te staan. Zij zijn immers volledig bevoegd om te oordelen of een dergelijke uitzondering wel aangewezen is. Maar om daarover te kunnen oordelen moet men wel een beetje verstand van distilleren hebben. En die kennis is er niet! Maar erger nog, de laatste controleurs die wel over die kennis beschikken zijn aan hun laatste jaren bezig. En opleiding voor hun opvolgers is er niet. "Zorgen dat iedereen alle accijns betaalt, met zo weinig mogelijk werk." Dat is de opdracht die zij stipt uitvoeren. Dat hierdoor een bedrijfstak met in Duitsland 30.000 en Oostenrijk 40.000 distilleerderijen zich bij ons niet kan ontwikkelen is het minste van hun zorgen. Dat we onze fruitoverschotten desnoods vernietigen deert hun al helemaal niet.
Een systeem zo lek als een mandje
Als het Belgische systeem waterdicht en efficiënt was, zou men het nog kunnen begrijpen. Maar het is ook nog eens 'zo lek als een mandje'. Maar de kennis van distilleren is bij de controleurs zelfs te beperkt om dit te zien. U zult begrijpen dat ik hierop niet verder in ga. Feit is dat de toekomst van een zeer interessante bedrijfstak wordt opgeofferd voor een vals gevoel van veiligheid.
Lobbyen voor een aapassing
De nieuwe accijnswetgeving is tot stand gekomen zonder de ambachtelijke klein- en fruitdistillateurs hierin te betrekken. Ook in het overleg dat naar aanleiding van de problemen op gang kwam zijn de ambachtelijke klein- en fruitdistillateurs niet vertegenwoordigd. Terwijl de grote stokerijen, die de opkomst van de ambachtelijke distilleerderijen natuurlijk graag een halt toeroepen, dat wel zijn. Daarom moet er gelobbyd worden.