InformatieDistilleren is in principe niet zo moeilijk. We doen het al eeuwen lang. "Je neemt wijn, doet die in een distilleerkolf of distilleertoestel en je distilleert deze een of meerdere keren." Bij de laatste distillatie gooi je de 'kop' en de 'staart' weg en je hebt het distillaat. Dit kun je vervolgens laten rijpen, op hout, rvs of glas, en reduceren met zeer zacht water tot drinksterkte. Maar dan komen de vragen.
- Mag ik thuis als hobby distilleren? - Welke vergunningen heb ik nodig? - Welke installatie gebruik ik best? - Welke grondstof heb ik nodig? - Hoe kan ik deze verwerken en vergisten? - Hoe moet ik distilleren? - Hoe kan ik 'kop' en 'staart' afsplitsen? Mag ik thuis als hobby distilleren?
Thuis als hobby distilleren is in België en Nederland niet toegelaten. Zelfs een vergunning kun je als particulier niet krijgen. Vandaar onze vraag: Legaliseer hobby distilleren. In heel veel Europese landen is dit echter wel toegestaan.
Welke vergunningen heb ik nodig?
In België en Nederland moet je een ondernemingsnummer hebben (BE) of in de KvK zijn ingeschreven (NL). Wanneer de activiteit (NACE-code) 'produceren van gedistilleerde dranken' is opgenomen kan men een vergunning aanvragen bij Douane en Accijnzen. Deze vergunning bestaat uit twee delen, een douaneentrepot (BE) of accijnsgoederenplaats (NL) waarin men alcohol mag houden onder 'schorsing van accijns', en een vergunning 'productie van gedistilleerde alcohol' om te mogen distilleren. Uiteraard komen daarbij nog vergunningen om te verkopen en eventueel een aparte vergunning om in een 'rijpingsmagazijn' te kunnen laten rijpen waarbij men van de accijns op de verdampte alcohol definitief wordt ontheven. Ook moet men voor de productie van levensmiddelen een registratie en goedkeuring hebben van het FAVV (Federaal Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen) c.q. de NVWA (Nederlandse Voedsel en warenautoriteit).
Uiteraard komen daar nog de voor elk bedrijf noodzakelijke milieu-, vestigings-, omgevings-, exploitatievergunningen bij. Welke installatie gebruik ik best?Welke installatie je best gebruikt is afhankelijk van welk product je wil maken. We hebben drie soorten distillaten:
- neutrale alcohol van landbouwproducten (zoals Wodka) - gearomatiseerde neutrale alcohol (zoals Gin) - alcohol en aroma van de gefermenteerde grondstof (zoals eau-de-vie) Er zijn dan ook verschillende types distilleerderijen die alk hun eigen type installatie gebruiken. Welke grondstof heb ik nodig?
Historisch is wijn de grondstof. Later ook de persresten van de druiven. Later is men ook ander fermenteerbaar fruit, honing en bier gaan distilleren. Van bier is dit naar 'graanbeslag' geëvolueerd. Ook is men suikerriet(-sap en melasse) gaan distilleren. Uiteindelijk is men met de komst van hoge distilleerkolommen 'alle landbouwgrondstoffen' die men kan fermenteren kunnen gaan distilleren tot alcohol. Men kan zelfs geraffineerde suiker, van riet of biet, distilleren.
Hoe kan ik deze verwerken en vergisten?
Druiven zijn het gemakkelijkst te fermenteren. Ander fruit is ook niet moeilijk omdat zij fermenteerbare suikers bevatten. Wanneer het fruit vermalen is of geperst kan men gist toevoegen en de fermentatie gebeurt vanzelf. Het is een al 8000 jaar door de mens gebruikt proces. Ander fruit dan druiven kan moeilijker zijn omdat ze maar weinig suiker bevatten of omdat ze te weinig zuur bevatten (hoge pH) waardoor de pulp heel gevoelig is voor bacteriële besmetting. Dan kan er 'rotting' plaatsvinden in plaats van 'vergisting'. Een heel stuk moeilijker wordt het wanneer we grondstoffen gebruiken die geen suikers maar zetmelen bevatten zoals granen en aardappelen. Dan moeten de zetmelen eerst in fermenteerbare suiker worden gesplitst. Dit doen we met enzymen die we toevoegen of met de enzymen die in mout zitten. Dan gaat er dus een (bier-)brouwproces voor nodig zijn.
Hoe moet ik distilleren?
Langzaam verwarmen in een kolf of alambiek en de dampen opvagen en afkoelen zodat ze condenseren. De zo verkregen vloeistof heeft een hoger alcoholgehalte dan deze van de vloeistof waarmee we zijn begonnen. Dit kunnen we enkele keren herhalen totdat we een zuiver distillaat over houden. Bij de laatste distillatie splitsen we de 'kop' en de 'staart' af van de middenloop.
Hoe kan ik 'kop' en 'staart' afsplitsen?Er is maar één echt goede manier om de kop en de staart af te splitsen en dat is ruiken. Dat moet je natuurlijk wel leren. Alle verhaaltjes over splitsen op temperatuur, volume, alcoholpercentage etc. zijn of onjuist of slechts 'bij benadering'.
|
Stokerij-site |
Informatiecentrum
Het is voor geïnteresseerden moeilijk om aan de juiste informatie te geraken. Daarom is een studiecentrum in oprichting voor de begeleiding van nieuwe distilleerderijen bij de realisatie van hun projecten.
|