Types distilleerderijen
Er zijn verschillende types van distilleerderijen. Er zijn er heuse fabrieken waar men neutrale alcohol produceert, graandistilleerderijen, gin-producenten en fruit distilleerderijen. Het gaat er niet alleen om wat je stookt maar ook hoe je stookt.
Industriële distilleerderijenIndustriële distilleerderijen zij amper te onderscheiden van de petrochemische industrie. Zij maken industriële alcohol voor allerlei toepassingen en landbouwethanol, neutrale alcohol van 96 % vol, voor de drankenindustrie. Men werkt met continu distilleerkolommen met wel meer dan 60 schotels. Bij een continu distillatie vindt de scheiding in de kolom plaats middels rectificatie, en niet zoals bij een discontinue distillatie door voorloop en naloop van de middenloop af te splitsen. Een volledig en gesloten systeem is dus geen probleem. Wat er uit de installatie komt kan dus perfect middels elektronische alcoholmeters worden vastgesteld.
Graan distilleerderijenGraandistilleerderijen beschikken doorgaans over grote installaties die veel en redelijk zuivere alcohol produceren. Soms gebeurt dit discontinu maar vaak ook in continu kolommen. Bij continu distillatie gebeurt er geen kop-middenloop-staart splitsing en kan met een alcoholmeter de alcoholproductie worden vastgesteld. Wanneer men discontinu distilleert, dus in een alambiek of overhaal, De belangrijkste aroma’s bij graan zitten vooral in het midden. Men kan de kop en de staart dan ook redelijk ruim afsplitsen. Het is voor deze grote stokerijen dan ook geen probleem om in een 'gesloten' installatie met een alcoholmeter te werken. (eau de vie van granen mag tot 95 % vol alcohol zijn)
Fruit distilleerderijenFruitdistilleerderijen stoken geen neutrale alcohol of graanalcohol. Zij werken niet met kolommen maar met alambieken en stoken altijd discontinu. Maar wellicht het belangrijkste verschil met grote distilleerderijen is dat bij fruit juist heel belangrijke aromacomponenten heel dicht achter de kop en heel kort voor de staart zitten. Als je deze mist omdat je niet kunt ruiken en proeven kun je nooit een top fruit eau-de-vie maken. Dit is ook de rede waarom men open moet kunnen distilleren. In Duitsland en Oostenrijk, samen goed voor meer dan 50.000 kleine distillateurs, werken graanstokerijen bijna allemaal met een gesloten installatie (Verschlusbrennereien) en werken kleine en fruitdistilleerderijen (Abfindungsbrennereien) altijd met open installaties.
LikeurfabriekHet statuut 'likeurfabriek' was in België enkel voor het 'bewerken' van aangekochte alcohol of 'vastgestelde alcohol uit eigen productie', waaronder ook het 'overhalen' en 'fijnstoken' viel. Hiervoor was geen gesloten installatie vereist en gebeurde de controle via het opvolgen en op geregelde tijdstippen 'verifiëren' van de voorraad. In de nieuwe accijnswetgeving is de mogelijkheid 'likeurfabriek' geschrapt. Bijgevolg moet het 'fijnstoken', 'herdistilleren' of 'overhalen' ook in een gesloten installatie gebeuren.
AlcoholverwerkerHet statuut alcoholverwerker heeft betrekking op producenten van gedistilleerde dranken die zelf geen alcohol produceren maar ook niet 'herdistilleren' of 'overhalen'. Zij mogen geen distilleertoestellen bezitten.
|
De nieuwe Belgische accijnswetgeving maakt een onderscheid tussen ‘kleine’ en ‘grote’ producenten. De spil ligt op een jaarlijkse effectieve of verwachte productie van 1.000 hl. alcohol 100% Bij kleine producenten wordt de alcohol in meetvaten verzameld; grote producenten moeten hiervoor buffertanks gebruiken met elektronische meetinstallaties.
Verschlussbrennerei ist die Bezeichnung für den Produktionsbetrieb von Spirituosen (Destillerie), dessen Brenngeräte während des Herstellungsprozesses vollständig unter zollbehördlichem Verschluss stehen.
Abfindungsbrennerei ist die Bezeichnung für einen Produktionsbetrieb von Spirituosen (Destillerie), dessen Brenngeräte während des Herstellungsprozesses nicht unter zollamtlichem Verschluss stehen. |