Wat moet er veranderen?
Met de nieuwe Belgische accijnswetgeving is het statuut van likeurfrabriek vervallen. Hierdoor is een 'open installatie' niet langer voorzien als mogelijkheid, en kunnen geen kwalitatief hoogwaardige fruitdistillaten meer worden geproduceerd. De enige mogelijkheid is een uitzondering te bekomen op de wettelijke bepalingen. Deze uitzondering is wel mogelijk binnen de wet maar geeft geen rechtszekerheid. Er zijn ambtenaren die halsstarrig weigeren deze uitzondering toe te staan. Een groot probleem voor wie een distilleerderij wil opstarten en een dreigend probleem voor wie momenteel een installatie in gebruik heeft die enkel met deze uitzondering gebruikt mag worden. Wat met de bestaande likeurfabrieken en wat met wie er een distilleerderij wil starten?
Wij verzoeken:
- Het onmiddellijke stopzetten van ‘kruistocht’ tegen distillateurs en het verzegelen van hun installaties. Wij willen een gelijke en fatsoenlijke behandeling waarbij het ‘vermoeden van onschuld’ wordt gehuldigd en men niet langer als een ‘verdachte van een crimineel misdrijf’ wordt bejegend.
- Wij, de Belgische ambachtelijke distillateurs en hun sympathisanten, willen dat professionele ambachtelijke distilleerderijen, onder dezelfde voorwaarden kunnen produceren als onze collega’s in de ons omringende landen. (Nederland, Duitsland, Frankrijk) Met andere woorden “geen verzegeling van discontinue distilleertoestellen” en de mogelijkheid om “open te stoken” met een “administratieve controle” op basis van aangifte van het in gisting zetten en melding van elke ruwstook en fijnstook.
- Ook willen wij een scheiding tussen zij die de voorwaarden voor een vergunning bepalen, zij die beslissen over de toekenning van een vergunning, en zij die controleren op de naleving ervan. Zeker het beslissen over boetes en andere sancties zoals ‘sluiting’ moet gescheiden zijn van wie de voorwaarden bepaalt en wie de controle doet.