Biergist
In een bierland zoals België is het voor de hand liggend dat we ook biergerelateerde distillaten zouden hebben. Hierbij kan men natuurlijk naar jenever wijzen, maar die is nog maar zelden van graan gemaakt. Bovendien is het in het geval van 100% graanjenever of moutwijn, altijd van wort gemaakt met lichte mouten. Onze bieden echter veel meer dan enkel pils-bieren. Wat met onze speciaalbieren? Kunnen we daar niks mee?
Onderzoek
Sinds 2017 loopt er een project om deze mogelijkheden te onderzoeken. De eerste resultaten zijn veelbelovend, maar het onderzoek is nog lopende.
En onze Trapistenbieren?
|
Techniek van het distilleren van gist
Het distilleren van biergist verschilt niet fundamenteel van het distilleren van wijngist ('Hefebrand' of 'eau de vie de lie'). Het allerbelangrijkste is het dat de gist vers is. Verse gist is heel beperkt houdbaar. De afgestorven gist gaat heel snel in ontbinding waarbij waterstofdioxide (H2S) ontstaat. Dit gas, ook 'moerasgas' genoemd, ruikt naar rotte eieren. Niet iets wat we graag in ons distillaat hebben. Maar daarnaast is er ook een groot risico op vorming van ethylcarbamaat.
Een tweede belangrijk punt van aandacht is de schuimvorming. Het is dus belangrijk om heel langzaam, met eventueel het gebruik van een antischuimmiddel, te distilleren.
|