|
Duitsland en Nederland als voorbeeldDuitsland heeft ruim 30.000 ambachtelijke stokerijen die vrijwel allemaal fruit distilleren, zgn Abfindungsbrennereien. Dit is een interessant voorbeeld voor wat er in België mogelijk is. In Duitsland mogen ambachtelijke stokerijen wel stoken. Het resultaat? Meer dan 30.000 ambachtelijke distillateurs!
Nederland is dan weer aan ander voorbeeld. Daar worden distilleerketels niet meer verzegeld en kan men 'open' stoken. Dat heeft belangrijke economische voordelen. 'Verschlussbrennereien' - gesloten systemenLinks ziet u twee voorbeelden van 'open' systemen en rechts een voorbeeld van een 'gesloten' systeem. Het gesloten systeem, dat enkel wordt gebruikt omdat de accijnswetgeving daartoe verplicht, heeft het grote nadeel dat men tijdens het stoken niet met geur- en smaakwaarnemingen kan bepalen wanneer men van voorloop op middenloop en van middenloop op naloop moet omschakelen.
AbfindungsbrennereienOnder andere Duitsland heeft een systeem voor kleine en ambachtelijke stokerijen waarbij zij 'open' kunnen stoken. Zij doen al een aangifte op basis van wat er als grondstof wordt verwerkt. In Frankrijk is een gelijkaardig systeem in voege.
BelgiëWanneer we in België ‘open’ willen stoken moeten we dat in twee keer doen. ‘Maar dat is toch ook beter’ zult u zeggen. Ja, dat klopt, maar in het buitenland kan men met één heel eenvoudige alambiek twee keer stoken. ‘Open’ natuurlijk. Wanneer we dat in België willen doen hebben we twee stookinstallaties nodig. Een volledig gesloten, en dus hoe dan ook al duurdere, installatie voor de ruwstook, en een tweede onverzegelde voor de fijnstook. Dat wil dus zeggen dat de investering meer dan het dubbele bedraagt. Dit is voor potentiële nieuwe distillateurs een grote hindernis.
|