"De juridische situatie in Europa en Duitsland wordt steeds ingewikkelder en het is niet langer mogelijk alle wettelijke bepalingen uit het hoofd te leren."
Aldus Gerald Erdrich, Spirituosenexperte des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft.
Aldus Gerald Erdrich, Spirituosenexperte des Bundesministeriums für Ernährung und Landwirtschaft.
Wetgeving
Het zal u niet verwonderen dat er heel wat wetgeving komt zien bij het distilleren; Europese wetgeving wat betreft beschermde benamingen en voorwaarden van productie, samenstelling en voedselveiligheid. Nationale wetgeving die vooral betrekking heeft op accijnzen en wetgeving rond voedselveiligheid (methanol en ethylcarbamaat) en traceability.
Nieuwe Belgische accijnswetgevingDe Belgische accijnswetgeving werd hervormd. Het statuut 'likeurfabriek' waar men zonder verzegeling mocht overhalen of fijnstoken bestaat niet meer. Dit geeft heel wat problemen.
Oude Belgische accijnswetgeving
Your browser does not support viewing this document. Click here to download the document.
|
EU regelgevingDe Europese regelgeving heeft in hoofdzaak betrekking op wettelijk beschermde benamingen. Daar komt bij dat het Europe's Beating Cancer Plan grote gevolgen gaat hebben voor de gedistilleerd sector. Ook alcohol halen in Luxemburg gaat op de helling. Door het herzien van de mogelijkheid om als particulier 'goedkope' alcohol in een buurland te halen wil de overheid deze uitweg afsluiten. We gaan dus terug smokkelen of 'in Luxemburg stoken'.
Nationale wetgevingenHet is van land tot land zeer sterk verschillend hoe de wetgeving ten aanzien van distilleerderijen is.
BelgiëDe Belgische wetgeving maakt het moeilijk maar niet onmogelijk om een stokerij op te starten. Men moet zich serieus voorbereiden en informatie inwinnen over de voorwaarden om een vergunning te krijgen.
Wat heeft men nodig:
- Exploitatievergunning - Accijnsvergunning - gebruikelijke vergunningen zoals bouwvergunning, FAVV-conform etc. In de nieuwe accijnswetgeving werd de 'likeurfabriek' geschrapt en daarmee de mogelijkheid om 'open' te kunnen distilleren ook. Waarom vraagt u zich af?
NederlandOok de Nederlandse wetgeving maakt het zeer moeilijk om zich met een stokerij te vestigen. Maar de administratie stelt zich doorgaans redelijk soepel op. Hierdoor is het in Nederland veel gemakkelijker om een distilleerderij op te starten dan in België.
DuitslandDuitsland heeft een zeer efficiënte accijnswetgeving. Men kent er verschillende soorten distilleerderijen, 'Abfindungsbrennereien', 'Verschlussbrennereien' en 'Stoffbezitser'.
|