Kleine ambachtelijke fruit-distillateurs
De EU staat haar lidstaten toe om fiscale gunsten aan kleine ambachtelijke stokerijen toe te staan om deze cultureel waardevolle activiteit behouden en te ondersteunen. Dit is onder meer het geval in Duitsland en Oostenrijk waar meer dan 70.000 ambachtelijke kleinschalige ("Abfindungsbrennereien") actief zijn.
Cultureel erfgoedHet distilleren behoort tot ons cultureel erfgoed. Vroeger werd er her en der en overal gedistilleerd. Honderden distilleerderijen stookten graan, maar er werd ook veel fruit gedistilleerd.
België en Nederland
België en Nederland kent geen gunsten voor kleine distillateurs. Sterker nog, in België doet men er alles aan om de opkomst van kleine ambachtelijke stokerijen tegen te gaan. Of zoals een ambtenaar van Accijnzen zijn afwijzing van een vergunning voor de opleidingsstokerij van Syntra motiveerde: "We willen die opleiding niet. Want dan komen er veel te veel kleine stokerijen, en daar hebben we geen tijd voor."
|
De toekomst ligt in de opkomst van kleinschalige stokerijen die hoogwaardige producten produceren. Duitsland kan als voorbeeld hiervoor dienen. De om en nabij 30.000 kleine stokerijen in Duitsland produceren ongeveer 5% van het alcoholvolume. De Duitse wetgever heeft het in stand houden van kleine stokerijen wettelijk gestimuleerd. In Oostenrijk zijn er zelfs meer dan 40.000 kleine distillateurs.
Waar kan ik mijn fruit bij een loonstoker laten uitstoken?
|
Historische fruitstreken |
Historische stokerijenIn een nog niet zo ver verleden waren er heel wat stokerijen in Zuid-Limburg die fruit stookten. (bron: ex-fruitmuseum Colen, Borgloon)
|
Centrum Agrarische GeschiedenisHet Centrum Agrarische Geschiedenis doet momenteel onderzoek naar de geschiedenis van de opleiding van distillateurs.
|